6 ŞUBAT

REKLAM

6 Şubat Gece saat 4.17 de yaşadığımız deprem felaketinin aynı anda bölgemizde 11 ilde olması etkisinin yıkımın fazla olması sürecin işleyişi olumsuz yönde etkiledi. Sadece tek bir şehirde olsaydı bu süreç depremzedeler için bu kadar zorlayıcı olmayabilirdi. Hava şartlarının olumsuz olması soğuk ve kar olması etkisi depremden kaynaklı ulaşım sıkıntılarının yaşanması trafik kitlenmesi emniyetin trafik konusunda yetersiz kalması hızlı karar alamaması trafiği ulaşımı olumsuz etkilemiştir. Hastalar hastaneye trafikten dolayı saatlerce gidememiştir. GSM operatörlerinin hizmet verememesi yetersiz kalmaları, bazı bölgelerde elektrik su doğalgazın olmayışı, arama ve kurtarma ekiplerinin ilk 24 saat içerisinde olaya müdahale edemeyişi gerekli teçhizatlarının olmayışı belli bir düzen ve sistemlerinin olmayışı acemi bir şekilde enkaz başına gelmeleri olaya tam anlamıyla müdahale edemeyişleri, diğer tüm kurum ve kuruluşların deprem bölgesine zamanında gelemiyişleri geldikten sonrada verimli bir çalışma olamayışı depreminde öğlen tekrardan 7,7 şiddetinde olması da onlarda bir korku neden oluşuda etkiledi. Birçok hayati önem taşıyan eksikler meydana gelmesi arama ve kurtarmayı soğuk hava karanlık da tetikledi durumu.

Bu süreçte afet sürecinin nasıl yönetildiği değilde daha çok yönetenlerin işin ciddiyetini kavramadan kendi kafalarına göre olayı çözmeye çalımaları zayiatı dahada artırdı. . İlk günlerde su ve gıda ihtiyaçlarında büyük sıkıntılar oldu. Sonraki süreçte maddi kaybı olanların maddi kayıplarının karşılanacağını devletimizin hemen ev yapıp yarın içine oturacakları yönünde algı oluşturdular.

Malatya daki Vali ve Belediye Başkanın Malatya daki depremi çok basit sanki burada bir şey olmamış gibi lanse etmeleri de Malatya’nın geldiği noktayı ve Malatya ya yapılan yardım ve hizmetleri yetersiz kılmıştır. Yapılan yanlış açıklamalarla Basını medyayı doğru bilgilendirmemeleri nedeniyle Malatya ya arama kurtarma ihtiyaç maddeleri yönünde çaresiz ve yetersiz kalmalarına sebep olmuştur. Basın açıklamalarında SADECE 3 veya 5 binamız demeleri bugün bile aklımızda.   

Çadır ve Konteynerlerin ilk etapta yetersiz oluşu dengeli bir dağıtım olmayışı, Malatya Çarşı merkezinin tamamının yıkılması insanların günlük ihtiyaçları kendi imkânları ile karşılamak isteseler çarşı Pazar yerlerinin depremle yıkılması nedeniyle ihtiyaçlarının karşılanamayışı olayın şiddetini daha da artmasına vesile olmuştur.

İnsanlara kalıcı konut verilemeyişi çadır ve konteynerlerin olmayışı insanları başka şehirlere göç etmeye mecbur bıraktı. Kalanların da biraz daha kendi imkanları sayesinde yaşam mücadelesi vermeye devam ediyorlar.

Malatya da geçmiş te olan depremleri incelediğimiz zaman, aynı 6 şubat depremiyle birebir olması tesadüf değildir.

 

HABER KAYNAĞI: COŞKUN SİGORTA MALATYA