Cezayirli güzel sanatlar fakültesi öğrencileri, fırça ve boyalarını Filistin için kullandı
CEZAYİR (AA) - ESAT FIRAT - Cezayirli güzel sanatlar fakültesi öğrencileri, İsrail’in yoğun saldırıları altındaki Filistin halkıyla dayanışmalarını, yaptıkları resimlerle ifade etti.
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 61 ülkeden yayınevlerinin katıldığı 26. Uluslararası Cezayir Kitap Fuarı’nda (SILA 26) Filistin için özel bir bölüm ayrıldı.
Cezayir Kültür ve Sanat Bakanlığı tarafından hazırlanan bu bölümde, sadece "Filistin davasına" özgü kitaplar yer alıyor.
Söz konusu bölümde ziyaretçiler, Filistinli liderlerin hayatlarına ilişkin kitaplar, çeşitli portreler ile Filistin kültür ve edebiyatından çok sayıda esere ulaşabilme imkanı buluyor.
Burada kurulan stantta, Cezayir üniversitelerinin güzel sanatlar fakülteleri öğrencileri de fırça ve boyalarını Filistin için kullandı.
Cezayirli öğrenciler, Filistin meselesini, Gazze Şeridi'ne ve işgal altındaki Filistin topraklarında devam eden İsrail saldırıları sonucunda Filistinlilerin çektikleri acıları konu alan çeşitli sanatsal resimler çiziyor.
Uluslararası kitap fuarındaki öğrenciler, Filistin halkının acılarını etkileyici sanatsal tablolarla somutlaştırarak, Filistin halkına ve davasına desteklerini ifade ediyor.
Filistin davasının, Filistin halkının direnişi, acıları ve İsrail’in saldırılarının sanatsal bir yöntemle resmedildiği tablolarla dolu olan bu stant, ziyaretçilerin de ilgi odağı oldu.
- “Filistinlilerle tek bir halkız”
Cezayir’in en köklü kurumlarından biri sayılan Cezayir Kültür ve Sanat Bakanlığına bağlı Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Mesut Cessas AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cezayir’in her daim Filistin halkıyla tam bir dayanışma içinde olduğunu vurgulayarak, “Biz onlarla kendimizi tek bir halk, tek bir devlet olarak görüyoruz. Bize yabancı değiller.” dedi.
Cezayir ile Filistin’i birbirinden ayıran tek şeyin aradaki mesafe olduğunu belirten Cessas, “Herhalde sınırlarımız bir olsaydı, onlarla ölümü bile paylaşırdık. Bizi sadece uzak mesafeler ayırıyor.” ifadelerini kullandı.
Cessas, Filistin davasıyla dayanışma noktasında herkesin özgün bir yöntemi olduğuna işaret ederek, “Herkes bir şekilde bu dayanışmayı ifade ediyor. İşte ressam da çizdiği resimlerle bu dayanışmasını ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu.
Tipaza Güzel Sanatlar Yüksek Enstitüsü Öğrencisi Emani el-Huvvari ise burada yaptıkları eserlerle seslerini Filistin halkına duyurmaya çalıştıklarını belirterek, “Biz sesimizi yaptığımız resim ve sanatsal tablolarla ulaştırmaya çalışıyoruz. Herkesin kendine özgün bir mesajı ve bir dokunuşu vardır.” dedi.
Filistin halkının acılarını paylaştıklarını vurgulayan Huvvari, “Bizim onlarla kanımız bir. Onların acılarını en derinden paylaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
- “Siyonist hegemonyayı betimledim”
Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrencisi Sami Şanan da “Biz de kendi yöntemlerimizle Filistin davasıyla dayanışmamızı ifade ediyoruz.” dedi.
“Siyonist rejimin” (İsrail) Filistin halkına yönelik “barbarca” bir saldırı gerçekleştirdiğine dikkati çeken Şanan, bu saldırıları ve Filistin halkının acılarını, direnişini ve mücadelesini tablolarına yansıttıklarını vurguladı.
Şanan, “Mesela ben bu tabloda Filistinli kardeşlerimize yönelik Siyonist hegemonyayı betimledim. Elleri kesik olan bu kadın Filistin’dir. Bu katil hegemonyaya karşı yeterli güce sahip değildir. İşte bizim elimizden de sadece onlarla birlikte olduğumuzu ifade eden bu tabloları çizmek geliyor.” diye konuştu.
Cezayir'de bu yıl 26’'ncısı düzenlenen Uluslararası Kitap Fuarı, 4 Kasım'a kadar devam edecek.