Pirelli, BMW Group ve Birdlife International Endonezya’nın doğal ekosistemini korumaya katkı sağlayacak bir proje başlattı
Pirelli ve BMW Group Endonezya'da ormansızlaşmaya yol açmadan uzun vadeli sürdürülebilir doğal kauçuk üretimini desteklemeyi amaçlayan üç yıllık bir proje için BirdLife International ile iş birliği yapıyor. Dünya çapında biyolojik çeşitliliği, habitatları ve kuşları koruyan sivil toplum kuruluşu BirdLife International Endonezya ormanlarındaki yerel topluluklara, doğal ekosistemin korunmasına ve nesli tükenmekte olan hayvan türlerinin korunmasına yönelik çalışmalarda iki yeni proje ortağı tarafından desteklenecek. Endonezya'daki proje PT Restorasi Ekosistem Indonesia (PT Reki) adlı bir yerel konsorsiyumun koordine ettiği bazı sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülüyor. Doğal kauçuk üretimi Endonezya'da yerli nüfusun geleneksel gelir kaynakları arasında önemli bir yer tutuyor.
Proje, yaklaşık 1.350 farklı hayvan türünün barındığı Sumatra adasındaki Hutan Harapan yağmur ormanlarının bir kısmında konumlanıyor. Proje kapsamında çiftçilerin toprak haklarını koruyarak ve kadın haklarını destekleyerek yerli topluluğun yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, 2.700 hektarlık alanın ormansızlaşmadan korunması ve nesli tükenmekte olan pek çok türün korunması amacıyla çeşitli girişimler yürütülecek. Bu çalışmalar Pirelli, BMW Group ve BirdLife International'ın kurucu üyesi olduğu, doğal kauçuk sektörünün sürdürülebilir gelişimine yönelik çok paydaşlı Küresel Sürdürülebilir Doğal Kauçuk Platformunun (GPSNR) hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilecek.
Pirelli ile BMW Group’un Endonezya’daki Hutan Harapan ormanını destekleyen iş birliği sürdürülebilir doğal kauçuk yolunda atılan ortak bir adımı temsil ediyor. Bu bağlamda Pirelli dünyanın ilk FSC sertifikalı (Forest Stewardship Council – Orman Yönetim Konseyi) lastiği Pirelli P ZERO’yu geliştirdi ve üretti. Yeni BMW X5 Şarj Edilebilir Hibrit de bu sertifikaya sahip lastiklerle donatılmış ilk otomobil oldu.
BAŞLICA PROJE ÇALIŞMALARI
Pirelli, BMW Group ve BirdLife International tarafından sunulan projeye yerel topluluklar, resmi kuruluşlar ve doğal kauçuk değer zincirinin tamamı olmak üzere çok sayıda paydaşın katılması öngörülüyor.
Üç yıllık program aşağıdaki konular dahil pek çok çalışmayı kapsayacak:
Tarımsal ormancılık yaklaşımı: Doğal kauçuk bağlamında Küresel Sürdürülebilir Doğal Kauçuk Platformu (GPSNR) tarafından desteklenen tarımsal ormancılık yaklaşımıyla aynı alanda farklı ürünler yetiştirerek geliri çeşitlendirme, biyolojik çeşitliliği koruma, toprak verimliliği, döngüsel bakış açısıyla kaynaklardan fayda sağlama ve karbon ayırma arasındaki ilişkilerin optimize edilmesi. İyi Tarım Uygulamaları (Good Agricultural Practices - GAP): Çevreyi, üretkenliği ve küçük çiftçilerin yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini desteklemek için küçük çiftçilere ürün yetiştirme ve hasat konularında en iyi uygulama eğitimleri verilmesi. Yerel toplulukların katılımı: Bölgede aktif çiftçi ailelerinin yerel haklarının belirlenmesi, bu haklara saygı gösterilmesi ve korunması süreçlerine katılmalarının sağlanması. Ormanları koruma: Koruyucular, insansız hava araçları ve uydu kontrol teknolojileri aracılığıyla ormanlık alanların izlenmesi ve doğrudan kontrol edilmesi. Kadınların güçlenmesi: Özellikle doğal kauçuğun sürdürülebilir yönetimi, biyolojik çeşitliliğin ve ormanların korunması ile bağlantılı çalışmalar aracılığıyla sonuçta potansiyel yeni roller üstlenebilmeleri için kadınlara yönelik beceri geliştirme workshop’ları düzenlenmesi. Hayvanların bakımı ve korunması: Yerel toplulukların aktif orman ve biyolojik çeşitliliği koruma rollerinde katılımıyla Sumatra kaplanı, miğferli guguk kuşu, yaprak kuşu ve çevik gibbon maymunu gibi en fazla risk altındaki hayvan türlerinin sayımı ve izlenmesi. Sürdürülebilir doğal kauçuğun izlenmesi ve kullanımı: Doğal kauçuğun bölgedeki topluluklardan işleme tesislerine kadar çeşitli kaynaklardan doğrudan tedarik edilmesini sağlamak için bir doğal kauçuk Yetiştiricileri Kooperatifinin kurulması; kauçuğun ekimden işlemeye kadar her aşamada izlenmesi için gerekli belgelerin hazırlanıp sunulması.
BirdLife International, Pirelli ve BMW Group ile koordineli çalışarak projenin ilerlemesini ve elde edilen sonuçları planlı periyodik raporlarla takip edecek.
Pirelli Sürdürülebilirlik ve Geleceğin Mobilitesinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Giovanni Tronchetti Provera şöyle konuştu: “Bu proje daima Pirelli'nin çalışmalarına yol gösteren şeffaflık ve somutluk ilkelerini temel alarak geliştirildi. BMW Group ile birlikte BirdLife'ın hedeflerini desteklemeyi amaçlıyoruz. Toplulukların, biyolojik çeşitliliğin ve iş dünyasının birbirini destekleyerek gelişeceğine inanıyoruz. Doğal kauçuk üzerinde her açıdan sürdürülebilir etki yaratmayı amaçlayan bu projenin aktif bir parçası olarak ortak sosyal ve çevresel değer yaratabileceğiz.”
“Bir premium otomotiv üreticisi olarak sürdürülebilirliğe öncülük etmeyi ve tedarik zincirlerimizde aktif sorumluluk almayı amaçlıyoruz. İklim değişikliğiyle mücadelede biyolojik çeşitliliği ve tropikal yağmur ormanlarının korunmasını desteklemek için hedefli önlemler alıyoruz” diyen BMW AG Satınalma ve Tedarikçi Ağından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Andreas Wendt, şöyle devam etti: “Endonezya'daki projemiz insanların ve yerel ekonominin doğayla daha fazla uyum içinde çalışmasına yardımcı olacak. Ayrıca geleneksel doğal kauçuk yetiştirme yöntemlerini daha profesyonel hale getirerek yerel toplulukları destekleyecek.”
BirdLife International CEO'su Patricia Zurita şu yorumda bulundu: “BirdLife olarak biyolojik çeşitliliğin ve iklim krizinin sistemik nedenlerini ele almak, doğaya pozitif katkı sağlamak ve karbon nötr bir dünyayı savunmak için türler ve alanlar ötesinde çalışıyoruz. Bu amaçla Küresel Sürdürülebilir Doğal Kauçuk Platformu (GPSNR) üyesiyiz. Kauçuk değer zincirinde doğayı koruma uygulamalarını yerleşik hale getirmek için Pirelli ve BMW ile iş birliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz.”