Bangladeş'te kamu düzeninin iyileştirilmesi için ordunun yetkileri geçici olarak artırıldı

REKLAM

DHAKA (AA) - Bangladeş'te geçiş hükümeti kamu düzeninin iyileştirilmesi, kayıp ve yasa dışı ateşli silahların toplatılması için yürüttüğü çalışmalar kapsamında, orduya iki ay süreyle "yargı yetkisi" verdi.

Ülkedeki hükümet karşıtı protestoların akabinde eski Başbakan Şeyh Hasina'nın Hindistan'a kaçmasının ardından polis gücü de henüz tam anlamıyla görevine dönmediği için Bangladeş'te kamu düzeninde aksaklıklar görülüyor.

Bangladeş Emniyet Genel Müdürlüğüne göre, hükümet karşıtı protestolar sırasında ülke genelindeki polis karakollarından 5 bin 829 ateşli silah ve 606 bin 742 mermi yağmalandı.

Buna karşı 4 Eylül'de ordu, polis, sınır güvenlik gücü ve özel birliklerden oluşan ortak güvenlik güçleri, 5 Ağustos'ta kamu düzenini sağlamak ve polis karakollarında kaybolan ateşli silahları geri almak için operasyon başlattı.

Geçici hükümet de bu çalışmalar kapsamında ülkede artan şiddet olaylarına karşı ülke genelinde kamu düzeninin sağlanması için ordunun yetkilerinin geçici olarak artırıldığını duyurdu.

Buna göre, iki ay süreyle bazı subaylara "sulh hakimliği" yetkisi verildiği, bunların da bölge sulh hakimine bağlı olacağı kaydedildi.

Söz konusu yetki orduya, ihtiyaç halinde gözaltına alma ve tutuklama yetkisi tanıyor.

- Ne olmuştu?

Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından temmuz ortasında öğrencilerin başını çektiği protestolar başlamıştı.

Yüksek Mahkemenin temmuz sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolara son verildiği duyurulmuştu.

Gösterilerdeki şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından protestocular, bu kez de gösterilerde yaşamını yitirenler için "adalet" çağrısıyla sokaklara dökülmüştü.

Bangladeş'teki gösteriler sırasında şiddet olaylarında yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Şiddet olayları artarak devam ederken Başbakan Şeyh Hasina, resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan'a gitmiş, bu sırada göstericiler Başbakan'ın resmi konutunu basmıştı.

Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos'ta geçici hükümet başkanı olarak yemin edip göreve başlamıştı.