Güney Afrika sürgündeyken ölen 42 milisin kalıntılarını teslim aldı

REKLAM

İSTANBUL (AA) - Güney Afrika, apartheid döneminde sürgün edildiği komşu Zimbabve ve Zambiya'da hayatını kaybeden apartheid yönetimi karşıtı 42 milisin kalıntılarını teslim aldı.

Apartheid karşıtı milis gücünden 42 kişinin kalıntıları, dün başkent Pretoria yakınlarındaki Waterkloof Hava Kuvvetleri Üssü'nde düzenlenen törenle teslim alındı.

Törene, hükümet yetkilileri ve aile üyeleri katıldı.

Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, yaptığı açıklamada, 42 kişinin kalıntılarının ülkelerine gönderilmesinin "Direniş ve Kurtuluş Mirası Rotası Projesinin" (RLHR) bir parçası olduğunu söyledi.

Ramaphosa, "RLHR, Güney Afrika'nın özgürlüğe giden yolunu anmayı, kutlamayı, eğitmeyi, teşvik etmeyi, korumayı, muhafaza etmeyi ve kalıcı bir vasiyet sağlamayı amaçlayan ulusal bir hafıza projesidir." dedi.

Bu arada hükümetten yapılan açıklamada, Ramaphosa'nın, yarın başkent Pretoria'daki Özgürlük Parkı Miras Alanı ve Müzesi'nde "eve geri dönüş" töreni düzenleyeceği belirtildi.

Hükümet yetkileri de dün yaptıkları açıklamada, Lesotho, Etiyopya, Tanzanya, Angola ve Rusya'daki Güney Afrikalıların kalıntılarının da gönderilme sürecinde olduğunu belirtti.

Bu arada, iade edilen kalıntılardan biri de Nelson Mandela'nın partisi Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) eski Genel Sekreteri Avukat Duma Nokwe'ye ait.

Kalıntıları iade edilen diğer isim de 1980'lerde Zimbabve'de vefat eden Pan-Afrika Kongresi'nin (PAC) kurucu üyelerinden Edwin Letsholo Makoti'ydi.

Güney Afrika'da 1994 yılında apartheid sistemi sona ermeden önce birçok kişi silahlı mücadele eğitimi almak ve ülkelerine dönüp savaşmak için gittikleri Zimbabve ve Zambiya'da hayatlarını kaybetmiş ve o ülkelere defnedilmişlerdi.