İsrail ordusu, "Abud" olarak tanınan sosyal medya aktivistini alıkoyduktan sonra serbest bıraktı

REKLAM

GAZZE (AA) - İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin kuzeyinde "Abud" ismiyle bilinen Filistinli genç sosyal medya aktivisti Abdurrahman Battah'ı alıkoyduktan sonra serbest bıraktı.

İsrail ordusu baskın yaptığı Kemal Advan Hastanesi'nde 18 yaşındaki sosyal medya aktivisti Abud'u alıkoydu.

Sosyal medya platformu İnstagram'da 3,5 milyon takipçisi bulunan aktivist Abud, İsrail'in Gazze'de işlediği suçları dünyaya duyurmasıyla tanınıyor.

"Gazze'nin yüzlerinden" olarak da tanımlanan Abud, çektiği videolarla Gazze'deki insanlık felaketini dünyaya aktarıyor.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi Gazze Şube Başkanı Rami Abduh, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İşgalci İsrail ordusu Kemal Advan Hastanesi'nde Abdu Battah'ı alıkoydu ve onu bilinmeyen bir yere götürdü. Hayatı hakkında ciddi endişeler var." açıklamasında bulundu.

Filistin Gazetecileri Koruma Merkezi de Abud ve gazeteci Usame ed-Dureyni'nin İsrail askerlerince alıkonulmasını kınadı ve bu kişilerin hayatından İsrail'in sorumlu olduğunu vurguladı.

Aksa TV'nin haberinde de İsrail ordusunun Beyt Lahiya'da baskın yaptığı Kemal Advan Hastanesi'nde çok sayıda sosyal medya aktivisitini alıkoyduğu belirtildi.

Abud, İnstagram hesabından yaptığı paylaşımda serbest bırakıldığını duyurdu.

Filistinli genç aktivist, paylaşımında "Bizi kurtaran Allah'a şükürler olsun." ifadesine yer verdi.

İsrail ordusu, gece saatlerinde hedef aldığı Kemal Advan Hastanesi'ne baskın düzenlemişti.

Hastanedeki oksijen tankının İsrail ordusunca hedef alınması sonucu hastanede ölen çocukların olduğu duyurulmuştu.

Bir hastane yetkilisi, İsrail askerlerinin hastanedeki yaralılar dahil herkesi önce avluda topladığını ardından da kadınlar ile erkekleri ayırarak arama yaptığını aktarmıştı.

Yetkili, İsrail saldırılarından kaçarak yerinden edilen Filistinlilerin yanı sıra hastanede 160 hasta ve yaralı ile 200 sağlık ve idari personelin bulunduğunu belirtmişti.

Filistinli yetkili, hastanedeki sağlık personeli ile iletişimin kesildiğini ve akıbetlerinin ne olduğunun bilinmediğini sözlerine eklemişti.

- İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlileri göçe zorlama planı

İsrail ordusu, 6 Ekim 2024'te başta Cibaliya Mülteci Kampı olmak üzere Gazze'nin kuzeyine kara saldırısı başlattı. Saldırılar nedeniyle Cibaliya Mülteci Kampı başta olmak üzere Gazze'nin kuzeyindeki bölgelerde kalan Filistinliler zorla yerlerinden ediliyor.

Bu adımın, daha önce İsrail basınına yansıyan ve "generallerin planı" olarak bilinen, İsrailliler için yerleşim yeri hazırlığı yapmak amacıyla Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyinden tahliye edilmesi adına atıldığı düşünülüyor.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 42 bin 847 Filistinli öldü, 100 bin 544 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.