Marmarabirlik:
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, alım fiyatları ve maliyetlerle ilgili önemli yaptığı açıklamada, birliğin görevinin piyasaları regüle etmek olduğunu belirterek, fiyat güncellemesi yapılması halinde kampanyanın başladığı günden bugüne geriye dönük fiyat artışı talebinin gelmesinin kaçınılmaz olacağını söyledi.
BURSA (İGFA) - Ürün alım ve ödemelerin planlandığı şekilde devam ettiğini belirten Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, alım fiyatları ve maliyetlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Marmarabirlik’in görevi piyasaları regüle etmek olduğunu ifade eden Başkan Asa, geçen yıla göre, ürün alım fiyatlarına ortalama yüzde 35, kalibre olarak 350 daneden daha ince zeytine ise yüzde 40 artış yapıldığını belirterek, "Bu fiyat artışının üzerine ambalaj, işçilik, üretim, pazarlama giderleri ile birlikte fiyat artışının tüketici boyutunu da düşünmek gerekir. Alınan zeytini satamadığınız taktirde, sonraki yıl stok fazlası olur. Marmarabirlik sezon öncesi piyasa koşullarının çok altında fiyatla zirai ilaç, gübre ve akaryakıt desteği ile ortaklarının üretim maliyetlerinin düşürülmesine büyük katkıda bulunmuştur” diye konuştu.
Yağlık fiyatlarının artış sebebinin kur farkından kaynaklandığını belirten Asa, kampanyanın başında piyasada yağlık zeytin 5 TL ve randımanın da çok düşük olduğu halde, üreticimizi desteklemek üzere 7 TL'ye alım yapıldığını söyledi. "Yağlık zeytinin piyasada 5 TL’ye alındığı dönemde, Marmarabirlik 5 TL fiyatla alım yapmış olsaydı, bugün de 8-9 TL’ye yağlık zeytin alabilirdi" diyen Başkan Asa, "Fiyat güncellemesi yapıldığında, kampanyanın başladığı günden bugüne geriye dönük fiyat artışı talebi gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Tarım ürünlerinin fiyatı arz talebe göre şekillenir ve belirlenir. Günlük fiyat artışı yapılmış olsa, fiyatlar düştüğünde Marmarabirlik'in fiyatları geri çekme şansı var mıdır? Marmarabirlik dışında ürün alımı yapan diğer alıcılar; istediği miktarda ürün alıp, çekilebilir, fiyatı da yükseltip, düşürebilirler. Marmarabirlik'in böyle bir şansı yoktur. Ürün dalında bitinceye kadar kooperatiflerimizde alımlara devam edilmektedir" diye konuştu.
Yıllardır fiyatı hiç düşmeyen, sürekli artan tek tarım ürününün zeytin olduğunu kaydeden Başkan Asa, Marmarabirlik ürün alım fiyatını hiç bir zaman düşürmediğini, ürün alım fiyatlarının altında ürün satışı yapılmıyorsa bunun tek sebebinin Marmarabirlik’in doğru kararından olduğunu söyledi.
Öte yandan 2021/2022 ürün alım kampanyasının devam ettiği Marmarabirlik’te üretici ortaklara 3.dilim ödemelerin 9 Aralık’ta yapılacağı belirtildi. Üretici ortakların 20 Kasım - 3 Aralık tarihleri arasında teslim ettiği ürün bedellerinin yüzde 50’sinin karşılığı olarak 40 milyon 300 bin TL'lik ödeme sonrasında ortaklara toplam 181 milyon 300 bin TL ödemenin yapılmış olacağı öğrenildi.