ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 24 Ekim 2024

REKLAM

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

 

1- TMSF, FETÖ'ye ait şirketlerin satış ihalelerinden 18,6 milyar lira satış hasılatı elde etti

- 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında 1326 şirketin kayyımlık görevinin devredildiği TMSF, halihazırda Türkiye'nin 35 ilinden toplam 683 şirkette kayyım olarak görev yapıyor

- Fon, 82 şirkete pay kayyımı, 93 gerçek kişinin de mal varlıklarına kayyım olarak atandı

- TMSF'nin kayyımı olduğu şirketlerin 108'i hakkında ilgili mahkemelerce müsadere kararı verilirken bu kararların kesinleştiği, bunların satış ve tasfiye süreçlerine başlandığı bildirildi

(Emirhan Yılmaz/İstanbul)

 

2- Türkiye yenilenebilir enerji yatırımlarını "süper izin" ile hızlandıracak

- Yatırımları kolaylaştırmak ve enerji projelerinin hayata geçirilme sürecini hızlandırmak amacıyla, ÇED, orman izinleri, imar izinleri gibi uzun ve karmaşık bürokratik süreçlerin, "süper izin" mekanizması ile daha kısa sürede tamamlanması sağlanacak

- GÜYAD Başkanı Özkök: "Süreçlerin çok uzun, belirsizliklerle dolu olması ve projelerin özel gereksinimlerine uygun olmaması, enerji yatırımlarının önünde ciddi engeller yaratıyor"

(Gökçe Topbaş/Ankara) (Grafikli)

 

3- Gümrüklerde 9 ayda 32,6 milyar liralık kaçakçılık engellendi

- Gümrük Muhafaza ekipleri, bu dönemde gerçekleştirdiği operasyonlarda 4,1 milyar liralık araca el koydu

- Gümrüklerde yılın 9 ayında ele geçirilen gıda ürünlerinin değeri, 2023 yılındakinin 5,5 katına çıktı

(Mertkan Oruç/Ankara)

 

4- Yenilenebilir enerjide yeni yol haritası için destekleyici politikaların önemi vurgulanıyor

- SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü: "Destekleyici politikaların başarılı şekilde uygulanması, yeterli yatırımların sağlanması ve paydaşlar arasındaki işbirliğinin sürdürülmesi bu umut verici hedeflerin gerçekleşmesi için en önemli unsurlar olacak"

- Solar3GW Başkanı Yusuf Bahadır Turhan: "2035 yol haritasını, artan kurulu güç hedefi ve HVDC hatları planı olmak üzere iki noktada son derece olumlu karşılıyoruz"

(Firdevs Yüksel/ İstanbul)

 

5- DOSYA HABER/Avrupa'da İsrail soykırımının sessiz destekçileri-Gazze'yi yok sayan spor camiası

- Uluslararası spor kuruluşları, Gazze'de bir yılı aşkın süredir devam eden soykırıma sessiz kalırken İsrail takımlarına ve sporcularına herhangi bir yaptırım uygulamayı gündemine dahi almıyor

(Selman Aksünger/Amsterdam) (Görüntülü)

 

 

6- Katılım bankacılığında büyüme potansiyeli yüksek

- Albaraka Türk Strateji ve Dönüşümden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Emeç:

- "Katılım bankaları için orta-uzun vadede yüzde 15'in üzerinde rakamlar oldukça gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler. Sadece zamanlamada konjonktürel gelişmeleri de dikkate alarak sarkmalar olabilir. Ancak buradaki önemli husus katılım bankalarının sahip olduğu potansiyel ve sürdürdüğü uzun vadeli büyüme trendidir"

- "Albaraka Türk olarak dijitalleşme ve teknoloji alanındaki yatırımlarımızı artırmayı hedefliyoruz. Bilançomuzun sağlamlığını koruyarak sürdürülebilir karlılık vizyonuyla hareket etmeye devam edeceğiz"

(Serap Doğan/İstanbul) (Fotoğraflı)

 

7- DOSYA HABER/SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİ ÜLKE EGEMENLİKLERİYLE ÇATIŞIYOR - Uzmanlara göre, sosyal medya platformlarının asıl amacı ifade özgürlüğü değil para kazanmak

- Sosyal medya uzmanı Lorcan Neill: "Platformların asıl amacı gelir elde ederek para kazanmak, iddia ettikleri gibi küresel olarak ifade özgürlüğünü sağlamak değil"

- Lund Üniversitesinden Siyaset ve Veri Bilimci Michael Bosetta: "Bu platformlar, yasaları çiğnemediği sürece para kazanmak için elinden geleni yapacaktır"

- Sosyal medya uzmanı Jennifer Stromer-Galley: "Sağlıklı bir toplumsal ortamın oluşmasına yardımcı olmak için (sosyal medya platformlarının) hükümet düzenlemelerine ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum"

(Ayşe İrem Tiryaki-Ecem Şahinli Öğüç/Ankara)

 

8- Yargıtay Cumhuriyet Savcısı İşçimen'i darbeden 2 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı

- İddianamede, şüpheli Erol Gök'ün, "alenen hakaret", "kasten yaralama" ve "mala zarar verme" suçlarından 6 yıl 4 aya, diğer şüpheli Tayfun Tahsin İlgün'ün de "alenen hakaret" ve "kasten yaralama" suçlarından 3 yıl 4 ya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi

- Saldırı sırasında şüpheli Gök'ün, İşçimen'in yüzüne yumruk atıp yere düşürdüğü, yerdeyken de defalarca yumruk attığı kaydedilen iddianamede, diğer şüpheli İlgün'ün ise araç içerisinden hakaret ederek eliyle vurduğu belirtildi

(Büşra Alakoyun/İstanbul)

 

9- Kara buzullarındaki erime "sınır tanımıyor"

- Buzullardaki erime, ekosistem bağlantılı birçok soruna yol açmasının yanı sıra İtalya ile İsviçre arasındaki sınırın Alpler'deki bölümünde birkaç metrelik değişiklik yapılmasını gündeme getirdi

- İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl: "Dünya Meteoroloji Örgütü raporlarına göre 2023, buzulların en fazla eridiği yıl oldu ve 600 gigatondan fazla su kaybı deniz seviyesini 1,7 milimetre yükseltti. Bu, son 50 yılın en büyük buzul kaybı olup 2022 ve 2023 üst üste buz kaybının yaşandığı 2 yıl oldu"

- Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Aydın: "(İtalya-İsviçre sınırı) Belki bir zaman sonra tekrar kayacağı için aynı sorunlar olacak dolayısıyla şimdi verilecek karar ileride verilecek kararlar için öncü olacak. Küresel iklim değişikliğinde bu erimeye bağlı olarak ileriye doğru bir vizyonla hareket edilmesi gerekiyor"

(Yeşim Yüksel/İstanbul)
​​​​​​​

10- Milli futbolcu Didem Karagenç, 2025 Avrupa Şampiyonası yolunda takımına güveniyor:

- "Avrupa Şampiyonası'na gitmek için kenetlendik. Bunu iliklerimize kadar hissediyoruz ve ülkemize çok büyük bir gurur yaşatmak istiyoruz. Kadınların ne kadar güçlü olduğunu, futbol alanında da var olduğunu göstermek istiyoruz"

- "(Ukrayna ile İstanbul'da oynanacak play-off ilk maçı) İlk müsabaka evimizde. Buradan da seyircilere bir mesaj verelim. Bizi yalnız bırakmasınlar. Türkiye'de oynadığımız bu maçta yanımızda olsunlar"

(Mutlu Demirtaştan/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

 

***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.