Babacan: KDV indirimi çok fazla işe yaramayacak
Babacan: KDV indirimi çok fazla işe yaramayacak
Babacan: KDV indirimi çok fazla işe yaramayacak
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, KDV’deki indirimin fazla bir işe yaramayacağını öne sürerek, "Önce girdi maliyetlerindeki KDV'yi düşürün, ondan sonra mal satarkenki KDV'yi indirin" çağrısında bulundu.
ANKARA (İGFA) - DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde düzenlediği haftalık değerlendirme toplantısında konuştu.
Babacan’ın gündeminde KDV’deki değişiklikler, yastık altı altın tartışması, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin ‘Avrupa Birliği normları nedir?’ sorusu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BAE ziyareti vardı.
İktidarı enflasyona karşı dört konuda özel destek programı oluşturma çağrısını yineleyen Babacan, “Bir; dar gelirli vatandaşlarımızı gıda, elektrik, doğalgaz, kömür ve benzeri temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat artışlarına karşı koruma maksadıyla özel bir destek programı oluşturun. Elektrik ve doğal gaz faturalarındaki vergileri derhal indirin. İki; çiftçilerimiz için gübre, tohum, ilaç, elektrik, mazot, yem gibi girdi maliyetlerindeki artışları telafi edecek özel bir destek programı oluşturun. Üç; esnafımız için özel bir doğrudan destek, kredi ve garanti mekanizması oluşturun. Dört; iktidarın sebep olduğu enflasyon karşısında ezilen ihtiyaç sahibi ailelere, doğrudan gelir desteği sağlayın" çağrısında bulundu.
"Enflasyonu en geç iki yılda tek ve düşük hanelere yeniden indireceğiz" diyen Babacan, “34 yıl boyunca yüzde 80’lerde, yüzde 100’lerde seyreden enflasyonu tek haneye düşüren ekonomi yönetiminin hafızasına dayanarak çok açık ifade etmek istiyorum. Önümüzdeki ilk seçimlerden sonra biz enflasyonu, iktidarımızın en geç ikinci yılında tek ve düşük haneli rakamlara yeniden indireceğiz" dedi.
Söz konusu KDV indiriminin fazla bir işe yaramayacağını iddai eden Ali Babacan, gıda üreticilerinin çoğu girdi maliyetlerinde yüzde 18 KDV ödediğini anımsatarak, "Girdileri tedarik ederken ödedikleri yüzde 18 KDV’yi, ürünlerini satarken aldıkları yüzde 1 KDV’yle karşılamaları mümkün değil. KDV oranı düşerken, KDV’siz fiyatlar artacak. Bir gıda üreticisi enerjiye, elektriğe, doğalgaza yüzde 18 KDV ödüyor. Hükûmet ‘satarken yüzde 1 KDV alacaksın’ diyor. Aradaki yüzde 17 ne oldu? Kim ödeyecek? Çoğu üreticimiz devletten vergi iadesini alamadığına göre, üretici bu farkı fiyatına yansıtmak zorunda kalacak. Fiyatların gerçekten düşmesini istiyorsanız, önce gıda üreticilerinin ödediği girdi maliyetlerindeki KDV’yi düşürün. Elektriğin, doğalgazın üzerindeki KDV’yi düşürün. Ondan sonra onların mal satarkenki KDV’sini indirin" diye konuştu.
https://youtu.be/E5u6NtCKh-o
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.