Almanya'dan İsrail'in Batı Şeria'da 19 yeni yasa dışı yerleşim planını onaylamasına tepki
Almanya'dan İsrail'in Batı Şeria'da 19 yeni yasa dışı yerleşim planını onaylamasına tepki
Almanya'dan İsrail'in Batı Şeria'da 19 yeni yasa dışı yerleşim planını onaylamasına tepki
BERLİN (AA) - Almanya, İsrail hükümetinin, işgal altındaki Batı Şeria'da 19 yeni yasa dışı yerleşim planını onaylamasına tepki gösterdi.
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kathrin Deschauer, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek bunu reddettiklerini söyledi.
Ülkesinin bu konudaki tutumunun net olduğunu dile getiren Deschauer, İsrail'e Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetlerini tamamen durdurması için çağrıda bulundu.
Yeni yerleşim inşasının iki devletli çözümü tehlikeye attığı uyarısında bulunan Deschauer, bunun, hem İsrail'in hem de Filistin'in güvenliği açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi.
Deschauer, ayrıca Batı Şeria'daki yerleşim yerlerini şiddet kullanarak gasbeden İsraillilerin cezalandırılması için geçmişte de adımlar atıldığını hatırlatarak, bu kapsamda Avrupa Birliği (AB) düzeyinde yaptırım listelerinin bulunduğunu ifade etti.
İsrailli aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ile Savunma Bakanı Yisrael Katz'ın sunduğu 19 yeni yasa dışı yerleşim planı, Güvenlik Kabinesinde onaylanmıştı.
Kabinenin onay verdiği plan çerçevesinde Batı Şeria'nın tamamına dağılan, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kurduğu 17 kaçak yerleşim yeri İsrail nezdinde de tanınacak ve 2005'te boşaltılan "Ganim" ve "Kadim'de" yasa dışı yerleşim yerleri yeniden kurulacak.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
