Büyük Zafer'in coşkusu ve gururu 100. Yıl Anı Evi'nde yaşandı
Büyük Zafer'in coşkusu ve gururu 100. Yıl Anı Evi'nde yaşandı
Konak Belediyesi’nin, İzmir İnisiyatifi Derneği iş birliğiyle 100. Yıl Anı Evi’nde düzenlediği buluşmada, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 104. yıl coşkusu şehit yakınları, gaziler ve çocuklarla birlikte paylaşıldı. Programda konuşan Başkan Nilüfer Çınarlı Mutlu, “30 Ağustos, büyük bir zafer. Bağımsızlığa giden yolun en büyük adımı. Bu ülkenin ne zor şartlarda kurulduğunu bilerek özgürlüğümüze, adalete ve demokrasiye daha güçlü sahip çıkmamız lazım “dedi.
Konak Belediyesi ve İzmir İnisiyatifi Derneği, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 104. yıl dönümünü Yemişçizade Konağı olarak da bilinen 100. Yıl Anı Evi’nin tarihi atmosferinde gerçekleştirilen özel bir etkinlikle kutladı. Şehit yakınları, gaziler ve çocukların katılımıyla gerçekleşen anlamlı buluşmada, zafer gururu hep birlikte yaşandı. Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun da katıldığı program kapsamında, Doç. Dr. Asil Kaya “30 Ağustos’ta İzmir: Zafere Doğru” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Dinleyiciler, söyleşiyle bağımsızlık yolunda verilen mücadeleyi ve İzmir’in kurtuluşundaki tarihi önemini bir kez daha hatırladı. Ardından Milli Mücadele döneminin ruhunu yansıtan ve anı mekanları olarak tasarlanan 100. Yıl Anı Evi’nin odaları hep birlikte gezilerek eserler hakkında bilgi verildi.
“Özgürlüğümüze, adalete ve demokrasiye daha güçlü sahip çıkmalıyız”
30 Ağustos’un bağımsızlığımıza, Cumhuriyetimize ve değerlerine sahip çıkma günü olduğunu belirten Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “30 Ağustos, büyük bir zafer. Bağımsızlığa giden yolun en büyük adımı. Hemen arkasından hocamın da söylediği gibi 9 Eylül’de İzmir’in kurtuluşuyla kurulan bir ülke... İzmir, kuruluşun ve kurtuluşun şehri. Gerçekten çok kadim bir kentte yaşıyoruz. Bir kadın belediye başkanı olarak, laik ve demokratik Cumhuriyet’in simgesi olan İzmir’de görev yapıyor olmak çok heyecan verici ve büyük bir sorumluluk. Bu ülkenin ne zor şartlarda kurulduğunu bilerek yaşamımıza, özgürlüğümüze, adalete ve demokrasiye çok daha güçlü sahip çıkmamız lazım. Büyük zaferin Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm milli mücadele kahramanlarımızı saygıyla ve minnetle anıyorum. Milletimizin zaferi, milletimizin bayrağı 30 Ağustos kutlu olsun” dedi.
“Kuvayi Milliye ruhunun canlanmasında İzmir’in işgali dönüm noktasıdır”
Programda “30 Ağustos’ta İzmir: Zafere Doğru” başlıklı söyleşi ile katılımcılarla buluşan Doç. Dr. Asil Kaya, “Vatanın bağımsızlığı için canını feda eden şehitlerimizin aziz hatıraları önünde, bu uğurda kanlarını dökmekten imtina etmeyen ve bugün aramızda bulunan değerli gazilerimizin şahsiyetleri önünde saygıyla eğiliyorum. Tarih, insan eliyle yaratılan süreçlerin neden, nasıl ve sonuç ilişkisi içerisinde konu edinen bir disiplindir. Bu süreçlerin içerisinde bizim bildiğimiz en sıra dışı birkaç süreçten bir tanesi de Türk bağımsızlık savaşıdır. Hiçbir yerde Türk bağımsızlık mücadelesinin dışında milli iradeye dayandırılarak gerçekleştirilen başka bir savaş göremezsiniz. Kuvayi Milliye ruhunun canlanması noktasında, 15 Mayıs 1919 İzmir’in işgali önemli bir dönüm noktasıdır. Neden daha önce Musul ve Kerkük işgal edilirken uyanmayan bu ruh İzmir’in işgali ile uyandı? Diğer yerleri emperyalist ülkeler sömürmek için işgal ediyorlardı. Ama İzmir’in işgal edilmesi sömürmek için değil, Yunan toprağı yapmak içindi” ifadelerini kullandı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
